Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123

RSS

 Pirtin porinoita tarjoushintaan
27.09.2019 07:30 | marttiylavaara

Lohijärven alueen kyläkirja Pirtin porinoita on nyt saatavana tarjoushintaan vähintään 50% alehinnalla. Kyläkirjasta otettiin ilmestyessään marraskuussa 2017 suhteellisen iso painos, jota on myyty hyvin. Nyt meidän varastossa olevat kyläkirjat myydään siis tosi edullisesti. Kirja sopii hyvin lahjaksi perheen lapsille ja lapsenlapsille, melkein kaikilla vanhemmilla täällä päin kirja on jo hyllyssä Ylitornion veteraanimatrikkelin seurassa. Kyläkirjan 2. jatko-osa on työn alla ja se ilmestynee ensi vuoden aikana. Meillä on kirjoja saatavana Lohijärven mökillä lokakuun puolelle asti, sen jälkeen Alkkulan asunnollamme Kelan talossa 2. kerros vuoden loppuun asti. Tervetuloa!


( Päivitetty: 07.10.2019 20:34 )

 - marttiylavaara | Kommentoi Everstinna ensi-ilta Helsingin kaupunginteatterissa
02.10.2019 08:51 | marttiylavaara

Kariniemi juhlapuhujana Kuohun 50-vuotisjuhlassa

 

Lohijärven Kuohun 50-vuotisjuhlat pidettiin su 25.8.1963 uudessa komeassa juhlasalissa. Vanhan hirsirakennuksen yhteyteen tehtiin edellisenä vuotena iso lähes 200 m2 suuruinen laajennusosa. Tilava juhlasali osoittikin tarpeellisuutensa suurten ikäluokkien kansoittaessa Kuohun tanssi-iltoina.   Tervehdyssanat seuran 50-vuotisjuhlassa esitti opettaja Lauri Kuoppala, joka talon rakennusvaiheen aikana oli kantanut suurimman vastuun seuran sihteerinä hankkeen onnistumisesta. Kuohun monivuotinen puheenjohtaja Paavo Harri valtuutettiin pyytämään juhlapuhujaksi Lohijärven kansakoulun entisen opettajan kirjailija Annikki Kariniemen, olihan hän usein nähty vieras Lantolla.

 

Annikin juhlapuhe olikin hauska ja mielenkiintoinen. Tornionlaakson suursyömäreistä ja voimamiehistä kertonut puhe sisälsi monia hauskoja kaskuja ja henkilökuvia. Juhlan jälkeen Lauri Kuoppala ja Paavo Harri veivät kirjailijan kotiinsa Törmäsjärvelle. Paavo tarjosi menomatkalla Annikille konjakkia, joten kirjailija päätti palkita pojat kakkukahveilla. Kirjailijalta oli jäänyt aamulla paksua mannapuuroa lautaselle. Annikki käänsi lautasen nurinpäin ja kopautti kakkulautaselle puuron, jonka hän koristeli mustikoilla. Näin oli kirjailijan hätävarakakku valmis. Kuohun herrat joutuivat hieman vastahakoisesti maistamaan tätä Annikin erikoista pikakakkua.

 

 Muutamia päiviä myöhemmin Kuohun juhlatoimikunta sai ikävän yllätyksen, kun posti toi Annikin lähettämän laskun juhlaesitelmästään Lohijärvellä.  Kirjailijan palkkiopyyntö oli näet varsin huomattava, se vastasi siihen aikaan heinätöissä olleen kulkumiehen kuukausipalkkaa. Kuohun ”tanssibuumi” oli alkanut uuden juhlasalin myötä, joten yhden tanssi-illan tuotolla voitiin Annikin palkkio kuitenkin jo kuitata.

Juttu on lainattu Lohijärven alueen kyläkirjasta Pirtin porinoita. Kirjoitus on tosijuttu. 


( Päivitetty: 02.10.2019 08:56 )

 - marttiylavaara | Kommentoi Pohjolan Sanomat 24.9.1929
24.09.2019 19:26 | marttiylavaara

Uusi linjavaunu Rovanieman-Ylitornion linjalle

Eilen aloitti Rovaniemen-Ylitornion lnjalla kulkuvuoronsa uusi linjavaunu, jonka omistavat autoilijat Matii Keskihannu ja Uuno Pajuniemi Ylitorniolta. Vaunu on uusi Ford, jota varten Tampereen koritehdas on valmistanut korin ja sisustuksen. Istuimet ovat hyvin päällystetyt ja hyvän malliset. Niinikään on autossa matkatavarahyllyt ja lämmityslaitteisto. Tilaa autossa on 14 hengelle.


( Päivitetty: 24.09.2019 19:33 )

 - marttiylavaara | Kommentoi Syysiltojen hyvä ajankulu on vanhojen valokuvien tunnistaminen
18.09.2019 20:16 | marttiylavaara

Laitoin kotisivuilleni tunnistettavaksi vanhoja valokuvia, joita laittasin sitten tulevaan kyläkirjaan mikäli ainakin osa kuvan henkilöitä on varmennettu. Nyt on siis hyvä tilaisuus hieroa aivonystyröitä vahojen kuvien arvailussa. Kaikki kuvat ovat Pessalompolon, Pakisjärven, Lohijärven ja Meltosjärven alueelta. Jos tunnistat kuvan henkilöt, lähetä sähköpostia osoitteeseen marttiylavaara@gmail.com


( Päivitetty: 18.09.2019 20:24 )

 - marttiylavaara | Kommentoi Syyskuun tunnelmia Lohijärvellä 1944
13.09.2019 11:24 | marttiylavaara

 

Syyskuun alkupäivät v.1944 elettiin Lohijärvellä epävarmoissa tunnelmissa. Pessalompolosta oli jo lähdetty evakkoon saksalaisten pelossa. Muutamat pessalompolaisista jäivät kuitenkin Lohijärvelle; Peltolan Ida asui Molnbergissa ja Ansin Ida oli Rovalla. Lohijärvellä oltiin myös valmiita lähtemään tarvittaessa nopeasti saksalaisia pakoon Ruotsin puolelle. Monet eivät nostaneet pottuja maasta evakkoon lähdön perusteella. Inkerin Pekkakin oli Ylävaaran perunannostoa vastaan: "Mie en nosta pottuja sakemanneille!" Ylävaarassa alettiin kuitenkin perunannostoon keskiviikkona 6.päivänä syyskuuta. Potunnostajille tuli iltapäivällä Loukkolasta iloinen uutinen:                          "Enni oli saanut terveen tyttölapsen!"                                                                    Lohijärviläiset eivät kuitenkaan joutuneet evakkoon, sillä saksalaiset ajettiin nopeasti Pakisvaaran kautta Kantomaanpäähän ja sieltä Tornionjokivarteen. Puolojenkeruun aikana nähtiin Lohijärven yllä saksalaisia pommikoneita, joista ainakin yksi kevensi lastiaan pudottaen muutaman pommin Lohijärveen. Pommien lukumäärästä ja putoamiskohdasta on ristiriitaisia tietoja. Jo heti tapahtuman jälkeen Lanton Oskari väitti, että pommit putosivat Lanton rantaan kaislikon taakse palsin reunalle. Rovanpääläiset kertoivat pommien pudonneet Jaakon rantaan. Pommien lukumäärästä ei ole vieläkään päästy varmuuteen: yleisin käsitys on, että pommeja pudotettiin Lohijärveen vain kaksi kappaletta. Muutamat muistavat varmuudella, että pommeja olisi pudotettu peräti kahdeksan kappaletta. Pudotessaan järveen pommit nostattivat korkean savu- ja vesipatsaan, joka näkyi Harjulaan myöten. Huhtasen Arvo seurasi tapahtunutta Harjulan törmältä. Hänen arvionsa mukaan pommit putosivat Rovanpään kohdalle:                        - Kyllä taisi tulla Rovanpään taloista selvää, ko tuomoset savupatsaat nousevat taihvaale !  Ylävaarassa oli Inkerin Pekka juuri sonnan ajossa, kun lentokoneet ilmestyivät näkyviin. Laivueen tullessa kohdalle Pekka heittäytyi matalaksi ojaan. Myös Rovalla koneiden ilmestyminen herätti pelkoa. Rovan tyttäret keräsivät nopeasti talon arvohopeat käsilaukkuun ja pakenivat koneita juosten Jaakon Kumpulaan. Välikohtaus kesti kuitenkin vain muutaman minuutin, saksalaiskoneet olivat matkalla Kemiin. Heillä ei ollut tarkoitusta tuottaa pommeilla aineellisia vahinkoja kyläläisille, ainoastaan keventää raskasta lastia. Kuolleita kaloja löydettiin kuitenkin runsaasti pommituksen jälkeen Lohijärven rannoilta. Rovan tyttäret haettiin piilopaikasta kotia tilanteen rauhoituttua. Rovan Matti löysi seuraavana kesänä uimareissullaan Hianpään kohdalta järvestä pommin tekemän ison syvänteen, johon pojat sukeltelivat etsien pomminjäänteitä. 

Ote Lohijärven kyläkirjasta Pirtin porinoita.

 


( Päivitetty: 15.09.2019 07:35 )

 - marttiylavaara | Kommentoi


©2019 marttiylavaara - suntuubi.com